fredag 22 oktober 2010

Bapelsin

Kommer ni ihåg radioprogrammet "Upp till 13" med Ulf Elfving? Det sändes fram till 1992 och det finns gott om historier om programmet.

En pojke får tävlingsfrågan Nämn tre frukter som börjar på "B". Pojken börjar säga: banan, banan är ju en ... lång tystnad ... varpå programledaren säger att han måste komma på två frukter till. Då utbrister pojken starkt indignerad: Bapelsin då, gubbjävel! och slänger med kraft på luren.

Denna historia har dementerats av Elfving som helt falsk och kommer ursprungligen från en lokalrevy. I mars 2009 iscensattes dock händelsen av en reklambyrå och spelades in som radioreklam.

En annan pojke får tävlingsfrågan Vilket djur är hårigt, brunt, sitter i träd och äter bananer? och svarar direkt (på bred skånska) Kan det vara en neger?

Denna historia har bekräftats av Elfving som delvis riktig pojken fick frågan och gav det svaret men programledaren uppfattade aldrig vad han sa och insåg vad som hänt först efteråt. Det är också möjligt att pojken egentligen svarade en eger, vilket är ett skånskt, lokalt ord för ekorre.

Så Sabine - upp till bevis, vad heter ekorre på skånska?