onsdag 22 april 2009

Efterlysning!

Efterlyser någon språkpolis/språkkunnig/svensklärare som kan förklara hur man använder de, dem och dom i svenska språket!

Blir galen på när jag läser på nätet, bloggar och annat och många använder DE, DEM, DOM i fel sammanhang! Själv ser jag ju att det är fel men vad finns för regler?

6 kommentarer:

Meuller sa...

Varsågod:

Om du är osäker kommer här en hjälpreda som kallas vi/oss-testet. Det är lättare att höra när det ska vara vi eller oss, än när det ska vara de eller dem. Det du gör är att prova byta ut de mot vi och dem mot oss. Kommer du fram till att vi passar bäst, då använder du de. Passar oss bättre in väljer du istället dem. Det finns emellertid en del fraser testet inte fungerar på. I dessa fall kan du lugnt använda de, för då blir det oftast rätt.

vi/oss-testet i korthet:

Prova ersätta de/dem mot vi/oss.
Vi byter ut du mot de.
Oss byter du ut mot dem.
Välj det alternativ som låter rätt.
Är du osäker blir det oftast rätt om du väljer de.

Fakta: De är subjektsform, precis som: jag, du, han, hon och vi. Dem är objektsform, några andra sådana är: mig, dig, honom, henne, oss och er.

Anonym sa...

Dom är tvärfel. Går fetbort!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Håller med anna. Dom är förbjudet i skriftspråk. Annars var Meullers svar bra. Jag tycker inte det är svårt att skilja på dem, men de är subjekform och dem är objektform

/från ida "snart klar svensklärare, även fast man inte kan tro det"

Frida - Doula i Östergötland sa...

Shit, vilket bra inlägg, har länge velat skriva ett precis likadant!

Det värsta som finns är när folk skriver "dem" hela tiden för att de tror att det är en finare form av dom (som man ju använder hela tiden). Men - använder man "dem" måste man också använda "de"!

Jag försöker vara noga med det där eftersom jag stör mig nåt så grymt på det själv, är jag osäker kör jag på "dom" rakt igenom. Många gånger kör jag också på "dom" om jag vill ja en llite ton på mina blogginlägg eller om jag vill att det ska vara mer talspråkigt. Rätta mig gärna om du hittar fel i mina inlägg.

Frida - Doula i Östergötland sa...

"Många gånger kör jag också på "dom" om jag vill ha en lite lättare ton på mina blogginlägg eller om jag vill att det ska vara mer talspråkigt."

Sitter och fumlar i mörkret med tangenterna då lampan gått sönder, blir lätt lite knasigt då! :-D